Άρθρα
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου του μωρού  επιστρέφει στον οισοφάγο, ή ακόμη και στο στόμα του. Τα μωρά παρουσιάζουν παλινδρόμηση γιατί η μυϊκή βαλβίδα μεταξύ στομάχου και οισοφάγου, η οποία κανονικά συγκρατεί την τροφή στο στομάχι, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα σωστά. Αυτό σημαίνει ότι όταν η κοιλιά του μωρού σας είναι πλήρης, το περιεχόμενο του στομάχου μαζί με τις όξινες εκκρίσεις επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο και το μωρό βγάζει γουλιές ή κάνει εμετό.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, η μυϊκή βαλβίδα γίνεται σταδιακά ισχυρότερη και καλύτερη στο να κρατήσει την τροφή, έτσι η παλινδρόμηση μειώνεται, ειδικά όταν στο διαιτολόγιο προστεθούν στερεές τροφές. Περίπου τα μισά από τα μωρά κάνουν κάποια παλινδρόμηση κατά τους τρεις πρώτους μήνες , αλλά συνήθως δεν τους δημιουργεί πρόβλημα. Έως 10 μηνών περίπου πέντε τοις εκατό των βρεφών έχουν παλινδρόμηση.

Πώς θα ξέρω αν το μωρό μου έχει παλινδρόμηση;

Το μωρό σας μπορεί να βγάλει λίγο γάλα μετά από το γεύμα ή να έχει λόξυγκα. Μπορεί περιστασιακά να το πιάνει βήχας μετά την λήψη του γάλακτος. Αυτό είναι φυσιολογικό και για όσο διάστημα το μωρό σας κατά τα άλλα είναι καλά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μέχρι  πέντε αναγωγές την ημέρα κάνουν τα περισσότερα φυσιολογικά βρέφη.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συζητήστε το με τον γιατρό σας:

 • Το μωρό παρουσιάζει αναγωγές περισσότερο από πέντε φορές την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Είναι ανήσυχο και κλαίει υπερβολικά μετά τα γεύματα.
 • Κάνει συχνά εμετό ή έχει δυσκολία στην κατάποση.
 • Παρουσιάζει βήχα στην διάρκεια του γεύματος, έχει επίμονο βήχα ή συχνές λοιμώξεις του θώρακα.
 • Υπάρχει αίμα στον εμετό ή παρουσιάζει ανεξήγητη αναιμία.
 • Δεν παίρνει βάρος ή αρνείται να φάει.

Υπάρχουν θεραπείες για την παλινδρόμηση;

Εάν η παλινδρόμηση του μωρού σας είναι ήπια και παίρνει καλό βάρος μην ανησυχείτε, ακολουθείστε απλά τις παρακάτω συμβουλές:

 • Κρατήστε το μωρό σας σε όρθια θέση για 20 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.
 • Χορηγείστε στο μωρό σας μικρότερα γεύματα, αλλά πιο συχνά.
 • Διακόψτε το γεύμα για να ρευτεί το μωρό και συνεχίστε μετά την σίτιση.

Εάν η παλινδρόμηση του μωρού σας είναι πιο σοβαρή, επισκεφθείτε τον παιδίατρο σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει συμβουλές για την αντιμετώπιση:

 • Υπάρχουν ειδικά γάλατα με πηκτικούς παράγοντες(π.χ. άμυλο καλαμποκιού, άμυλο πατάτας ή χαρουπάλευρο) που έχουν πιο παχύρευστη υφή και μειώνουν τις αναγωγές.
 • Ένα αντιόξινο ή ένας Η2-ανταγωνιστής μπορεί να χορηγηθεί από τον γιατρό στο μωρό για να μην ερεθίζει το όξινο περιεχόμενο του στομάχου τον οισοφάγο και προκληθεί οισοφαγίτιδα.
 •  Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα μιας αλλεργίας ή δυσανεξίας στο αγελαδινό γάλα. Εάν θηλάζετε το μωρό σας, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να πίνετε γάλα αγελάδας ,αν το μωρό σας δεν θηλάζει πιθανόν ο γιατρός να του χορηγήσει  ένα υποαλλεργικό γάλα για μια-δυο εβδομάδες για να δείτε αν βοηθάει.

  Να θυμάστε ότι στα περισσότερα μωρά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση που το βρέφος θα ξεπεράσει από μόνo του, μεγαλώνοντας.