Άρθρα
Έντονο κλάμα στα βρέφη

Έντονο κλάμα στα βρέφη

Τα βρέφη συνήθως κλαίνε συνολικά 1 – 3 ώρες την ημέρα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα βρέφος να κλαίει σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί μας για να εκφράσει πείνα, δίψα, δυσφορία, κόπωση, ή μοναξιά. Επίσης, είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να έχει μια ανήσυχη περίοδο το βράδυ.

Ωστόσο, αν ένα βρέφος κλαίει πολύ συχνά μπορεί να υποδηλώνει μια διαταραχή που απαιτεί θεραπεία.

Συνήθεις αιτίες έντονου κλάματος:

 -Η πλήξη ή μοναξιά

 -Οι κολικοί

 -Δυσφορία από λερωμένη πάνα, υπερβολικά αέρια, αίσθημα κρύου

 -Πείνα ή δίψα

 -Πόνος οδοντοφυΐας

 -Λοίμωξη (μια πιθανή αιτία, αν το κλάμα συνοδεύεται από ευερεθιστότητα, λήθαργο, ανορεξία, πυρετό  – συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)

Αν το βρέφος φαίνεται συνεχώς πεινασμένο και θηλάζει αποκλειστικά πιθανόν να χρειάζεται συμπλήρωμα με ξένο γάλα.

 Αν το κλάμα οφείλεται στην πλήξη ή μοναξιά, αγκαλιάστε το και καθησυχάστε το, μιλήστε του περισσότερο και τοποθετήστε το βρέφος σε θέση που να μπορεί να σας βλέπει. Τοποθετήστε κοντά στο μωρό ασφαλή παιχνίδια.

Το υπερβολικό κλάμα στα βρέφη μπορεί να οφείλεται στη ζέστη ή στο κρύο γι αυτό ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα.

Πάντα να ελέγχετε για πιθανές αιτίες του πόνου ή δυσφορίας σε ένα μωρό που κλαίει. Εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να δημιουργούν ενόχληση.

Πάρτε τη θερμοκρασία του μωρού σας για πυρετό. Ελέγξτε επίσης το μωρό για τυχόν τραυματισμούς. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα δάχτυλα, και στα γεννητικά όργανα. Δεν είναι ασυνήθιστο μια τρίχα έχει τυλιχτεί γύρω από κάποιο δάκτυλο του μωρού σας, δημιουργώντας ένα οδυνηρό αίσθημα πόνου.

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

-To υπερβολικό κλάμα ενός βρέφους παραμένει ανεξήγητο και  διαρκεί πάνω από 1 ημέρα, παρά τις απόπειρες θεραπείας στο σπίτι.

– Το μωρό έχει άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, μαζί με υπερβολικό κλάμα (ωτίτιδα),αιματηρά κόπρανα με κλάμα (εγκολεασμός)κτλ.

-Υπερβολικά αέρια(κολικοί).

–  Δυσκολία να ξυπνήσει ,ανορεξία, εμετός(λοίμωξη).

 Μερικά μωρά είναι από ιδιοσυγκρασία πιο γκρινιάρικα και χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία κλαίνε έντονα, σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται υπομονή και ηρεμία από τους γονείς για ν’ αντιμετωπιστεί ένα δύσκολο βρέφος!