Άρθρα
Ατμοσφαιρική ρύπανση και αλλεργίες

Ατμοσφαιρική ρύπανση και αλλεργίες

Τα τελευταία χρόνια  αυξήθηκε η συχνότητα των αλλεργικών παθήσεων (επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, έκζεμα-δερματίτιδα, άσθμα) στα παιδιά που ζουν στις μεγαλουπόλεις. Υπεύθυνος  παράγοντας θεωρείται η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι αλλεργίες φαίνεται ότι δεν σχετίζονται μόνο με κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει το

Η καύση υδρογονανθράκων(πετρέλαιο) αποτελεί την κύρια πηγή ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

 Σήμερα ο πλέον επικίνδυνος ρυπαντής θεωρείται το όζον που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός, ΝΟ2 και υδρογονανθράκων από καυσαέρια αυτοκινήτων. Το όζον καταστρέφει το αναπνευστικό επιθήλιο και ελαττώνει την αναπνευστική  λειτουργία των ασθματικών αλλά και των υγιών ατόμων. Οι καύσεις στις βιομηχανίες και τα αυτοκίνητα παράγουν αιωρούμενα σωματίδια που είναι μείγμα ανόργανων και οργανικών ουσιών. Όσα από αυτά είναι μικρότερα από 10mm μπορούν να διεισδύσουν στους μικρούς βρόγχους των πνευμόνων και να επιβαρύνουν την λειτουργία τους. Πέραν του άμεσου ερεθισμού, τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν την ιδιότητα να ενώνονται με τις γύρεις των λουλουδιών και να δημιουργούν  σύμπλοκα  με αυξημένη αλλεργιογονικότητα.

Επίσης η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος εξ’αιτίας της  ατμοσφαιρικής ρύπανσης(φαινόμενο  θερμοκηπίου) προκαλεί αυξημένη κατανομή  φυτών και γύρεων σε ευρύτερες περιοχές κι επομένως αυξημένη έκθεση ευαισθητοποιημένων ατόμων σε αλλεργικές ουσίες.

Εκτός από την ρύπανση της ατμόσφαιρας, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των αλλεργικών παθήσεων παίζει και η έκθεση στην ενδοοικιακή  ρύπανση.

Κυριότεροι ρυπαντές μέσα στο σπίτι είναι θειούχες ενώσεις, φορμαλδεΰδη και υδρογονάνθρακες, που βρίσκονται μέσα σε σαπούνια και κρέμες κτλ καθώς και ο καπνός των τσιγάρων.Οι παθητικοί καπνιστές (παιδιά καπνιστών) παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε στο αίμα, που δηλώνει μεγαλύτερη επιρρέπεια σε αλλεργικά νοσήματα.

Προφανώς οι αλλαγές στο περιβάλλον που προκλήθηκαν από τον ίδιο τον άνθρωπο παίζουν  ρόλο και στην εκδήλωση των αλλεργικών παθήσεων.