Άρθρα
Ερωτήματα σχετικά με την εποχιακή γρίπη

Ερωτήματα σχετικά με την εποχιακή γρίπη

(1) Η γρίπη, το κρυολόγημα και η ίωση του αναπνευστικού είναι διαφορετικά νοσήματα; Ή πρόκειται απλώς για διαφορετικές ονομασίες της ίδιας νόσου;
Απάντηση:
– Ο όρος ίωση του αναπνευστικού είναι γενικός όρος και περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό διαφορετικών λοιμώξεων, καθεμιά από τις οποίες προκαλείται από διαφορετικό ιό.
– Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ελαφρά λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται συνήθως σε κάποιο ρινοϊό. Προσοχή: Εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα, αλλά δεν προκαλείται από το κρύο, όπως νομίζουν πολλοί. Μεταδίδεται υποχρεωτικά από πάσχοντα άνθρωπο.
– Η γρίπη είναι σοβαρή ίωση που συχνά προκαλεί επιπλοκές και πολύ σπάνια το θάνατο. Το αίτιο είναι ο ιός (σωστότερα: οι ιοί) της γρίπης.

(2) Το αντιγριπικό εμβόλιο προφυλάσσει από τις ιώσεις του αναπνευστικού;
Απάντηση: Το εμβόλιο προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό αποκλειστικά από τη γρίπη και από καμιά άλλη ίωση.

(3) Χρειάζονται αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιώσεων του αναπνευστικού;
Απάντηση: Τα αντιβιοτικά έχουν δράση μόνο έναντι των βακτηρίων και δεν έχουν καμιά ένδειξη για την αντιμετώπιση της γρίπης ή των άλλων ιώσεων.

(4) Αφού τα αντιβιοτικά δεν έχουν ένδειξη για την αντιμετώπιση της γρίπης τι γίνεται όσον αφορά τα ειδικά φάρμακα έναντι των ιώσεων όπως το Tamiflu ή το Relenza;
Απάντηση: Τα ειδικά για τη γρίπη φάρμακα φαίνεται ότι μειώνουν το χρόνο νοσηλείας, τον αριθμό και τη βαρύτητα των επιπλοκών, ίσως και τον αριθμό των θανάτων.

(5) Πρέπει όλοι όσοι πάσχουν από γρίπη να λαμβάνουν ειδικά αντι-ιικά φάρμακα;
Απάντηση: Οπωσδήποτε όσοι εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (διαβητικοί, εξασθενημένοι, υπερήλικες κ.ά.). Οι υπόλοιποι κατά περίπτωση.

(6) Πώς είμαστε βέβαιοι ότι ο ασθενής πάσχει από γρίπη και όχι από μιαν άλλη ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη;
Απάντηση: Η μόνη επιβεβαιωτική μέθοδος είναι η εργαστηριακή ανίχνευση του ιού σε δείγμα από τη μύτη ή το φάρυγγα. Η ταχεία εξέταση δίνει αποτέλεσμα σε λιγότερο από 30 λεπτά καθορίζοντας επί πλέον και τον τύπο του ιού (γρίππη Α, γρίππη Β κλπ.)