Άρθρα
Συμβουλές για νεογέννητα 2

Συμβουλές για νεογέννητα 2

Όταν κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά, αισθάνεται ασφάλεια και αγάπη, αλλά στην αρχή αυτό μπορεί να μην το κάνετε με φυσικότητα και να νιώθετε νευρικότητα. Όταν σηκώνετε το μωρό σας αγκαλιά, για να το αλλάξετε, να το κάνετε μπάνιο ή να το ταΐσετε, κρατάτε το πάντα σταθερά και με σιγουριά και μιλάτε του με απαλή, ήρεμη φωνή, διατηρώντας την επαφή με τα μάτια.

1. Σταθείτε μπροστά στο μωρό, περάστε το ένα σας χέρι κάτω από το κεφάλι και το λαιμό του και το άλλο κάτω από τη μέση και τον ποπό του.

2. Σηκώστε το απαλά και φέρτε το αργά προς το στήθος σας. Γυρίστε το έτσι ώστε το κεφάλι του να φωλιάζει στο διπλωμένο σας χέρι και το σώμα του να στηρίζεται στον πήχη σας.

3. Όταν το ξαναβάζετε κάτω, στηρίζετε το κεφάλι και τον ποπό του. Τραβήξτε απαλά το χέρι σας από τον ποπό του πρώτα και μετά από κάτω από το κεφάλι του.

Πώς να κρατάτε το μωρό σας
Στα μωρά αρέσει να τα κρατάτε με διάφορους τρόπους, αλλά τα νεογέννητα δεν μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους, γι’ αυτό πρέπει πάντα να στηρίζετε το κεφάλι και το λαιμό τους, για να μην πέφτει προς τα πίσω το κεφάλι τους. Χρησιμοποιήστε μάρσιππο για να έχετε το μωρό σε στενή επαφή με το σώμα σας και τα χέρια σας ελεύθερα για άλλες δουλειές.

Πώς να το ντύνετε
Στα περισσότερα μωρά δεν αρέσει να τους περνούν ρούχα από το κεφάλι. Μπορείτε να πάρετε ζιπουνάκια που δένουν σταυρωτά μπροστά ή κουμπώνουν στο πλάι.

1. Μαζέψτε το φανελάκι στη λαιμόκοψη με τη μπροστινή του πλευρά προς το μέρος σας και φέρτε την πίσω πλευρά του επάνω από το κεφάλι του μωρού.

2. Ανασηκώστε απαλά το κεφάλι του και περάστε προσεκτικά το φανελάκι από
το πρόσωπό του. Τραβήξτε το φανελάκι προς τα κάτω περνώντας το από το λαιμό και τους ώμους και ακουμπήστε και πάλι κάτω το κεφάλι του.

3. Μαζέψτε το μανίκι με το ένα χέρι, ανοίξτε το καλά και κρατώντας τον καρπό του μωρού, περάστε το χέρι του μέσα στο μανίκι. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι. Τραβήξτε το φανελάκι κάτω πίσω από την πλάτη του και δέστε το.

Πώς να του αλλάζετε πάνα
Για να μη συγκαεί το μωρό, αλλάζετέ του πάνα αμέσως μόλις βραχεί ή λερωθεί. Κατά κανόνα, τα νεογέννητα χρειάζονται άλλαγμα 10-12 φορές την ημέρα.

1. Ξαπλώστε το μωρό στην επιφάνεια όπου το αλλάζετε (καλό είναι η επιφάνεια αυτή να είναι στο ύψος της μέσης σας για να μη χρειάζεται να σκύβετε). Βγάλτε του τη λερωμένη πάνα. Σηκώστε του τα ποδαράκια από τους αστραγάλους με το ένα χέρι και χρησιμοποιήστε την παλιά πάνα για ένα πρώτο σκούπισμα. Μετά διπλώστε τη και πετάξτε τη σε πλαστική σακούλα.

2. Καθαρίστε σχολαστικά όλη την περιοχή, σκουπίζοντας από εμπρός προς τα πίσω με υγρό βαμβάκι. Τα υγρά μαντηλάκια είναι άγρια για το δέρμα των νεογέννητων, αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ύστερα από λίγους μήνες.

3. Όταν ο ποπός του μωρού είναι καθαρός και στεγνός, πλύνετε και σκουπίστε τα χέρια σας και βάλτε του προστατευτική αλοιφή. Σηκώστε του τα ποδαράκια όπως πριν και περάστε από κάτω του την καθαρή πάνα. Κλείστε τη με τις αυτοκόλλητες ταινίες.