Άρθρα
Το σύνδρομο του μπιμπερό

Το σύνδρομο του μπιμπερό

Συνηθίζετε, όταν το μωρό σας είναι ανήσυχο, να του δίνετε μπιμπερό με γάλα, φρουτοχυμούς ή αλλά ζαχαρούχα υγρά για να ησυχάσει. Όταν το κοιμίζετε, του δίνεται το μπιμπερό; Και οι δυο αυτές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή και πρόωρη καταστροφή των δοντιών, γνωστή σαν σύνδρομο του μπιμπερό.
   Το σύνδρομο του μπιμπερό προκαλείται από τη συχνή και παρατεταμένη έκθεση των δοντιών σε ζαχαρούχο υγρό (γάλα χυμός). Η ζάχαρη που περιέχουν αυτά τα υγρά παρέχει ενεργεία στους μικροοργανισμούς της στοματικής πλακάς που είναι μια λεπτή στρώση βακτηριδίων τα παράγωγα της οποίας είναι αόρατα και παράγονται συνεχώς. Τα βακτηρίδια παράγουν οξέα τα οποία προσβάλλουν την αδαμαντίνη. Κάθε φορά που τα δόντια δέχονται ζαχαρούχο υγρό τα οξέα προσβάλλουν τα δόντια για τουλάχιστον είκοσι λεπτά. Ύστερα από πολλαπλές επιθέσεις μπορεί να εμφανιστεί τερηδόνα. Όλα τα είδη υδατανθράκων ακόμη και αυτά που βρίσκονται στο γάλα σε χυμούς και αλλά υγρά διεγείρουν τα βακτηρίδια της στοματικής πλακάς ώστε να παράγουν οξέα. Σημασία έχουν επίσης ο χρόνος και η συχνότητα με την οποία τα δόντια μένουν εκτεθειμένα σε αυτά τα καταστροφικά οξέα. Δεν συνιστάται λοιπόν να χρησιμοποιείται το μπιμπερό πολλές φορές την ήμερα για να καθησυχάσετε το μωρό σας ή να του το δίνετε όταν προσπαθείτε να το κοιμίσετε. Τις ώρες που κοιμάται μειώνεται η έκκριση του σάλιου κι επιτρέπεται έτσι στα υγρά του μπιμπερό να συσσωρεύονται γύρω από τα δόντια για μεγαλύτερα διαστήματα και να προκαλούν ζημίες.
   Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα δόντια του παιδιού σας; Ύστερα από κάθε γεύμα τα ούλα και τα δόντια να καθαρίζονται με μια βρεγμένη πετσέτα για να αφαιρείται η πλάκα. Τα δόντια μπορούν να καθαρίζονται με αυτόν τον τρόπο μέχρι να βγουν όλα τα νεογιλά δόντια. Μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οδοντόβουρτσα. Μη βάζετε το μωρό για ύπνο με μπιμπερό που περιέχει γάλα χυμούς κ.λπ. Εάν το παιδί σας χρειάζεται κάτι για νανούρισμα δώστε του μπιμπερό με δροσερό νερό ενώ αποφεύγετε να γεμίζετε το μπιμπερό με υγρά που περιέχουν ζάχαρη.