Άρθρα
Φυσήματα στην παιδική ηλικία

Φυσήματα στην παιδική ηλικία

Φύσημα είναι ο ήχος που ακούγεται ανάμεσα σε δύο καρδιακούς χτύπους. Τα φυσήματα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο εύρημα κατά την ακρόαση της καρδιάς των παιδιών και τις περισσότερες φορές δεν είναι παθολογικά και κάποια στιγμή ο ήχος αυτός εξαφανίζεται όσο μεγαλώνει το παιδί.

Τα φυσιολογικά φυσήματα που ονομάζονται  ‘‘λειτουργικά’’ οφείλονται στον τρόπο που ρέει το αίμα μέσα στις καρδιακές κοιλότητες και είναι ακίνδυνα.

Ο παιδίατρος θα καθορίσει την φύση του φυσήματος από το μέγεθος ,τη χροιά του και το σημείο ακρόασης του.

Φυσήματα που ακούγονται στη γέννηση και μέχρι τον έκτο μήνα καλό θα είναι να εκτιμούνται από παιδοκαρδιολόγο και να παρακολουθείται το βρέφος για κυάνωση, διαταραχές σίτισης, δυσκολίες στην αναπνοή του και στην πρόσληψη βάρους.

Εξετάσεις

Αν ο παιδίατρος κρίνει σκόπιμο μπορεί να χρειαστεί  να γίνουν στο παιδί κάποιες εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα, ακτινογραφία .

Θεραπεία

Τα λειτουργικά φυσήματα της καρδιάς δε χρειάζονται θεραπεία κι αν υπάρχουν το παιδί δεν πρέπει να περιορίζει τις δραστηριότητές του ή να αποκλείεται από τον αθλητισμό. Κατά κανόνα τα λειτουργικά φυσήματα εξαφανίζονται μέχρι την εφηβεία. Τα παθολογικά φυσήματα που οφείλονται σε κάποια συγγενή καρδιοπάθεια χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.