Η ιατρός Ευγενία Καράμπελα γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν μαθήτρια της Βαρβακείου Σχολής. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και απέκτησε τον τίτλο της παιδιατρικής ειδικότητας στην Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης.

Έχει εργαστεί ως γιατρός στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κερκύρας, στην Παιδοαιματολογική Κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ και στην Μονάδα νεογνών του ίδιου Νοσοκομείου.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του πανεπιστήμιο της Βοστώνης πάνω στην «Διατροφή κατά την βρεφική και παιδική ηλικία». 

Έχει επίσης ασχοληθεί με την εναλλακτική ιατρική στα παιδιά και ειδικά την ομοιοπαθητική όπου έχει λάβει τριετή εκπαίδευση από την Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής  Ιατρικής.
Επί πολλά έτη εργάστηκε ως παιδίατρος-εξωτερικός συνεργάτης σε μαιευτήριο. 

Από το 1999 λειτουργεί ιδιωτικό ιατρείο στο Γαλάτσι. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.