Άρθρα
Παιδιατρικό Φλεγμονώδες Πολυσυστηματικό Σύνδρομο (PIMS-Ts) μετά από κορωνοϊό

Παιδιατρικό Φλεγμονώδες Πολυσυστηματικό Σύνδρομο (PIMS-Ts) μετά από κορωνοϊό

Το Παιδιατρικό Φλεγμονώδες Πολυσυστημικό Σύνδρομο (PIMS) είναι μια πάθηση που εμφανίζεται εβδομάδες μετά την προσβολή του οργανισμού από κορωνοϊό (COVID-19).

Προκαλείται φλεγμονή σε όλα τα όργανα κι ένας τρόπος με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμά λοιμώξεις, τραυματισμούς και ασθένειες.

Αν και τα περισσότερα παιδιά που αναπτύσσουν COVID-19 δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια, γνωρίζουμε τώρα ότι ένας μικρός αριθμός αναπτύσσει Παιδιατρικό Φλεγμονώδες Πολυσυστηματικό Σύνδρομο (PIMS) λίγες εβδομάδες αργότερα.

Τι προκαλεί το PIMS;

Το σύνδρομο PIMS προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά τον ιό αλλά στη συνέχεια αντιδρά υπερβολικά κι επηρεάζει κι άλλα όργανα του σώματός. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί ορισμένα παιδιά και νέοι αναπτύσσουν PIMS κι άλλα όχι.

Πώς γίνεται η διάγνωση του PIMS;

Δυστυχώς, δεν έχουμε συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση του PIMS, επομένως αφού αποκλειστούν άλλες πιο κοινές παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα – όπως η νόσος Kawasaki, η σήψη και το σύνδρομο τοξικού σοκ και προϋπάρχει λοίμωξη με κορονοϊό θεωρούμε ότι κάποιο παιδί με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα πάσχει από PIMS.

Ποια είναι τα συμπτώματα του PIMS;

Το κύριο σύμπτωμα του PIMS είναι η υψηλή θερμοκρασία που διαρκεί για λίγες μέρες.

Μπορεί επίσης να έχει κι άλλα συμπτώματα όπως:

1.Εξάνθημα

2.Κούραση και αδυναμία

3.Πόνος στην κοιλιά ή κράμπες

4.Κόκκινα σκασμένα χείλη

5.Πρησμένα χέρια και πόδια

6.Ξεφλούδισμα του δέρματος στα χέρια και τα πόδια

7.Πονοκέφαλο

8.κόκκινα μάτια

9.Μυϊκοί πόνοι και πόνοι

10.Διάρροια και έμετος

11.Πρησμένοι αδένες στον λαιμό

12.Ανεξήγητη ευερεθιστότητα

Πώς αντιμετωπίζεται το PIMS;

Εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε το PIMS με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – στόχος μας είναι να «απενεργοποιήσουμε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να σταματήσει η φλεγμονή και στη συνέχεια να το «επαναφέρουμε» για να μειώσουμε τον κίνδυνο μακροχρόνιας βλάβης.

Το PIMS αντιμετωπίζεται με συνδυασμό φαρμάκων:

1.Ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη (IVIG) Λαμβάνεται από δότες αίματος, ελέγχεται για λοιμώξεις και στη συνέχεια χορηγείται ως έγχυση (στάγδην). Το IVIG περιέχει πολλά αντισώματα – πρωτεΐνες αίματος που καταπολεμούν τη μόλυνση.

2.Κορτικοστεροειδή – Ενδοφλέβια ή από το στόμα.

3.Φάρμακα κατά της πήξης (ασπιρίνη και δαλτεπαρίνη) – η ασπιρίνη κάνει το αίμα λιγότερο «κολλώδες», επομένως είναι λιγότερο πιθανό να σχηματίσει θρόμβους για έξι περόπου εβδομάδες.Η Dalteparin χορηγείται ενέσιμα και κάνει το αίμα πιο αραιό.

4.Βιολογικοί παράγοντες – Εάν το IVIG και τα κορτικοστεροειδή δεν λειτουργούν καλά από μόνα τους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι έκχυση βιολογικών φαρμάκων που ονομάζονται anakinra και tocilizumab. Αυτά επίσης κατευνάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.