Άρθρα
Σύνδρομο Munchausen με πληρεξούσιο

Σύνδρομο Munchausen με πληρεξούσιο

Το σύνδρομο Munchausen είναι μια ψυχική διαταραχή ενός ατόμου με βαθιά ριζωμένη ανάγκη για προσοχή, που προκαλεί ψεύτικη ασθένεια ή τραυματισμό. 

Στο σύνδρομο Munchausen by proxy (MSP) ο κηδεμόνας ενός παιδιού είτε δημιουργεί ψεύτικα συμπτώματα είτε προκαλεί αληθινά συμπτώματα για να φαίνεται ότι το παιδί είναι τραυματισμένο ή άρρωστο. Ο όρος «με πληρεξούσιο» σημαίνει «μέσω αντικαταστάτη». Το MSP είναι ψυχική ασθένεια, θεωρείται επίσης μια μορφή κακοποίησης παιδιών.

Πολλοί άνθρωποι με MSP υπερβάλλουν ή λένε ψέματα για τα συμπτώματα ενός παιδιού για να τραβήξουν την προσοχή.

 Μπορεί επίσης να δημιουργήσουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, διακοπής τροφής ή να προκαλέσουν μόλυνση. Μερικοί άνθρωποι με το σύνδρομο μπορεί ακόμη και να κάνουν ένα παιδί να υποβληθεί σε επώδυνες ή επικίνδυνες εξετάσεις και διαδικασίες για να προσπαθήσουν να κερδίσουν τη συμπάθεια από τα μέλη της οικογένειάς τους ή την κοινότητά τους.

 Πιστεύεται επίσης ότι τα άτομα με MSP μπορεί να απολαμβάνουν την ικανοποίηση της εξαπάτησης των ανθρώπων που θεωρούν ότι είναι πιο ισχυροί από τους ίδιους, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

Το MSP μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά σε μητέρες παιδιών κάτω των 6 ετών. Τα άτομα που έχουν MSP έχουν τεράστια ανάγκη για προσοχή και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το επιτύχουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του παιδιού. 

Δεδομένου ότι ένας γονέας ή κηδεμόνας με MSP φαίνεται πολύ προσεκτικός, οι γιατροί συνήθως δεν υποψιάζονται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

 Η διάγνωση μπορεί επίσης να είναι δύσκολη λόγω της ικανότητας του ατόμου να χειραγωγεί τους γιατρούς και να προκαλεί συμπτώματα στο παιδί. Ως αποτέλεσμα, το MSP δεν ανιχνεύεται σε πολλές περιπτώσεις. Οι γιατροί μπορεί να αρχίσουν να υποψιάζονται την παιδική κακοποίηση όταν ένα παιδί βιώνει συχνά ασθένειες και τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να γίνουν ύποπτoι εάν τα συμπτώματα ενός παιδιού επιδεινωθούν όταν είναι μόνο στο σπίτι με τον φροντιστή ενώ βελτιώνονται όταν βρίσκεται υπό ιατρική φροντίδα.

Η θεραπεία για το παιδί συνήθως περιλαμβάνει την απομάκρυνση του παιδιού από τη φροντίδα του θύτη. Ο θύτης μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις και συχνά συνιστάται μακροχρόνια ψυχιατρική συμβουλευτική.

Τα προειδοποιητικά σημάδια του συνδρόμου Munchausen από Proxy

Είναι σημαντικό να αναζητάτε προειδοποιητικά σημάδια τόσο στο παιδί όσο και στον φροντιστή.

Τα προειδοποιητικά σημάδια σε ένα παιδί περιλαμβάνουν:

  • ιστορικό επαναλαμβανόμενων τραυματισμών, ασθενειών ή νοσηλειών
  • συμπτώματα που δεν ταιριάζουν σε καμία ασθένεια
  • συμπτώματα που δεν ταιριάζουν με τα αποτελέσματα των εξετάσεων
  • συμπτώματα που φαίνεται να βελτιώνονται υπό ιατρική φροντίδα, αλλά επιδεινώνονται στο σπίτι

Τα προειδοποιητικά σημάδια MSP στον φροντιστή περιλαμβάνουν:

  • συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής
  • πασχίζει να φανεί αυτοθυσιαστικός και αφοσιωμένος
  • εμπλέκεται υπερβολικά με τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό
  • αρνείται να φύγει από το πλευρό του παιδιού
  • υπερβάλλει για τα συμπτώματα του παιδιού ή μιλώντας για τον ίδιο
  • φαίνεται να απολαμβάνει το περιβάλλον του νοσοκομείου και την προσοχή που λαμβάνει το παιδί

Εάν έχετε την επιθυμία να βλάψετε το παιδί σας, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η κακοποίηση παιδιών, ανεξαρτήτως αιτίας, είναι ποινικό αδίκημα.