Άρθρα
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι ουσίες που ήδη υπάρχουν στο σώμα μας σε σημαντικές ποσότητες. Ο οργανισμός μας έχει ειδικούς τρόπους απορρόφησης, μεταφοράς και χρήσης από τα κύτταρα των ουσιών αυτών κι επίσης ειδικούς μηχανισμούς αποβολής τους.

Αν το παιδί κάνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή,τότε λαμβάνει από την τροφή όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την ανάπτυξή του και δεν χρειάζεται να χορηγούμε συμπληρώματα διατροφής.

Οι κυριότερες βιταμίνες είναι:

Βιταμίνη Α

Θεμελιώδnς για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και κυρίως για τα οστά, τα δόντια, τα μαλλιά, τα νύχια, ενώ διατnρεί και το δέρμα υγιές.

Βιταμίνη Β1

Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη Β2

Βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων,στη διατήρηοη υγιούς δέρματος,νυχιών και τριχών.

Νικοτιναμίδιο (Βιταμίνη Β3)

Απαραίτητο για την υγεία του νευρικού και πεπτικού συστήματος, καθώς και για την υγεία του δέρματος.

Βιταμίνη Β6

Παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Διατηρεί το δέρμα υγιές.

Βιταμίνη Β12

Απαραίτητη για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα. Η έλλειψη της μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθη αναιμία.

Βιταμίνη C

Έχει οντιοξειδωτικές ιδιότnτες, προστατεύει τους ιστούς του σώματος και είναι απαραίτητη σε καταστάσεις στρες.

Βιταμίνη D3

Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, στο μεταβο­λισμό του φωσφόρου και είναι σημαντική για τη διατήρη­ση της υγείας των οστών.

Βιταμίνη Ε

Προστατεύει τα κύτταρα και φροντίζει για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος.

Βιοτίνη

Παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Απαραίτητο στοιχείο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Φυλλικό Οξύ

Σημαντικότατο συνένζυμο για την αποσύνθεση των παλιών και τη σύνθεση νέων πρωτεϊνών. Απαραίτητο για τη σύνθεση του DΝΑ και του RNA. Σημαντικό για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο.

Βήτα-καροτένιο

Δρα ως οντιοξειδωτικό προστατεύοντας τα συστατικά των κυττάρων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέταλλα:

Μαγνήσιο

Είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για τη μεταβίβαση των νευρικών παλμών, την ανάπτυξη των δοντιών και σκελετού, καθώς και για την oμαλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.

Ασβέστιο

Βασικό συστατικό δοντιών και σκελετού. Υπάρχει στον οργανισμό σε μεγαλύτερες ποσότητες από οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό στοιχείο και είναι το πιο σημαντικό για τον οργανισμό.

Σίδηρος

Αυξάνει την άμυνα του οργανισμού. Απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνnς n οποία μεταφέρει οξυγόνο στον οργανισμό.

Χαλκός

Αναγκαίος για τον σωστό σχηματισμό της αιμοσφαιρίνnς και για την παραγωγή ορισμένων ενζύμων.

Ψευδάργυρος

Φροντίζει να είναι σωστές και αποτελεσματικές οι βιοχnμικές διαδικασίες του οργανισμού.